Arsarnerit Inuusuttai –Young Northern Light 2020

Fonden for Entreprenørskab –Kalaallit Nunaat var i sidste ugevært for det årlige iværksætterevent ”Arsarnerit Inuusuttai –Young Northern Lights”

35 idérige folkeskoleelever i 8. til 10. klasse har igennem en periode arbejdet med iværksætteri og innovative idéer som en del af projektet, og kunne tirsdag d. 24. november fremlægge deres idéer for et veloplagt dommerpanel bestående af dommere fra det grønlandske erhvervsliv.

Udover individuel feedback på alle forslag, fik eleverne også inspiration fra én af Grønlands succesrige iværksættere, Martin Nordlund fra Malou Media, der fortalte om livet som iværksætter.Blandt de mange fantastiske idéer blev tre udtrukket som vindere baseret på deres konkrete idé, den læring de havde opnået i processen med idéen og hvilket problem deres idé var med til at løse.

I 2020 var det fælles tema ”miljø” og mange af forslagene havde til formål at løse problemer omkring naturen og miljøet, bl.a. affaldssortering, stop for rygning, indsamling af affald, omdannelse af saltvand til ferskvand m.m.

De tre vinderne blev:

1.plads Holdet ”Brætspil”Brætspil fokusere på de 17 verdensmål, bedre læring og bæredygtighed. Det handler om at få børn og unge til at lære om de 17 verdensmål.

2.plads holdet”Affaldhar konstrueret et maskineri i form af en robot, som kan samle rense og transportere skrald eller affald. Den findes i to varianter, en “bil” til landjorden og en “båd”til vandet, der kan samle skrald”

3.plads holdet”Saltvand”De vil opklare FN ́s verdensmål nr.6 og det er ren vand til alle. Dehar lavet en maskine, der laver beskidt saltvand til frisk ferskvand. Maskinen kan være i fattige landsbyer, så den kan giveferskvand til alle”.

 

Formand Jacob Nitter Sørensen fortæller stolt, at ”det er positivt at opleve den spirende forståelse for iværksætteri og at fondens indsats med at bringe iværksætteri ind i den grønlandske folkeskole synes at have en effekt”

Fonden for Entreprenørskab Kalaallit Nunaat vil gerne sige til tak til Naalakkersuisut, dommere, lærere, og sponsorerAir greenland og Væksfonden.

 

 

Maya Natuk og Leafår mulighed for at rejse til Danmark og deltage i Danmarks Mesterskab i entreprenørskab til foråret 2021 med deres idé ”17 verdensmål brætspil”